SPIS TREŚCI

--> Piwo zamrożone i podglądane przez mikroskop <--
--> Garść ciekawych pytań <--
--> Historia piwa <--
--> Słowniczek <--
--> Rekordy Guinnessa <--

Zdróweczko!

Piwo zamrożone i podglądane przez mikroskop


Tak, (podobno) wygląda "atom" piwa po zamrożeniu i podejrzeniu pod mikroskopem. Swoją drogą gdyby namalować coś takiego na płótnie, nikt chyba by nie wpadł na pomysł co to tak naprawdę jest.... Idealny pomysł dla właścicieli pub'ów. :)


Budweiser

Amster

Heineken

St. Pauli Girl

Molson Light

Staropramen

Pobrane z: microscopy.fsu.edu

> Wróć <

Garść ciekawych pytań


Skąd w piwie bierze się piana?
Piwo to jedyny napój, który może poszczycić się piękną, gęstą koroną z piany, utrzymującą się nawet przez 5 minut. To zasługa rozpuszczonego w piwie, naturalnego dwutlenku węgla i cennych protein zawartych w słodzie jęczmiennym. Piwa jasne mają białą pianę, zaś portery i ciemne piwa - kremową. Znawcy wiedzą, że im piana drobniejsza, tym piwo szlachetniejsze.

Piwo jako dieta?
Umiarkowane spożycie piwa doskonale wzbogaca dietę ponieważ:
- Zawiera niewiele sodu
- Jest ubogie w białko
- Nie zawiera tłuszczów i cholesterolu
Piwo wskazane jest dla ludzi którzy zmuszeni są utrzymywać dietę niskotłuszczową, niskobiałkową, bezsolną lub niskocholesterolową.

Chmiel - przyprawa do piwa?
Chmiel bardzo często uważany za główny składnik piwa w rzeczywistości jest tylko jego przyprawą. Około 200g chmielu wystarcza na 100 litrów piwa. Pomimo tak niewielkiej jego zawartości wnosi on bardzo wiele do bukietu piwa. W szyszkach chmielowych zidentyfikowano bowiem ponad 200 różnych substancji aromatycznych, które wzbogacają piwny aromat.

Z czego produkuje się piwo?
Pozornie prosta odpowiedź woda - słód - chmiel nie jest wyczerpująca. Na świecie piwa produkowane są przy użyciu najdziwniejszych dodatków i technologii. Mamy więc piwa fermentacji spontanicznej ( fermentujące około 2 lat) z dodatkiem moszczu owocowego ( poziomki, truskawki, maliny etc) mamy także piwa z bananów, ryżu, sorgo a nawet z dodatkiem ostryg ( angielski ouester stout) i wiele wiele innych.

Co to jest bukiet piwa?
Bukiet piwa to ogólne odczucie smakowo - zapachowe jakiego doznajemy pijąc piwo. Na bukiet składa się zawartość alkoholu, dwutlenku węgla, ekstraktu oraz cały skład chemiczny piwa a więc lotne związki zapachowe o zapachu kwiatowym, owocowym itp. takie jak, wyższe alkohole, estry i aldehydy.

W jakiej temperaturze podawać piwo?
Podstawowa reguła jest prosta: im większa gęstość i moc piwa, tym bliższa temperaturze otoczenia powinna być jego temperatura wahając się od 8 do 16 stopni. Np. piwa typu pils podajemy w temp. 8 stopni podczas gdy bursztynowe piwa górnej fermentacji wymaga temp. Około 12. Pomimo tego że ciepło piwo nie smakuje dobrze nie należy podawać go z lodem. Powoduje to natychmiastowe wydzielanie gazu i utratę smaku. Także nadmierne oziębienie piwa wpływa negatywnie na jego smak.

Kiedy pić piwo?
Pewne gatunki piw, smakują lepiej o określonej porze dnia niż inne. Idealnym aperitifem do obiadu jest dobrze chmielony pils, gdyż składniki zawarte w chmielu pobudzają apetyt. Piwo bardziej aromatyczne i gęste są odpowiednie na późne popołudnie przed wieczornym posiłkiem. Po kolacji natomiast zaleca się piwa o dużej zawartości alkoholu ( np. typu porter).

Dlaczego piwo nie lubi światła?
Światło, w szczególności słoneczne, powoduje utlenianie piwa i niszczy jego smak oraz kolor. Dlatego piwo przechowuje się tak, aby ograniczył wpływ promieni ultrafioletowych, czyli w beczkach, puszkach lub w butelkach z ciemnego szkła. Na świecie stosuje się zielone lub brązowe butelki, ale w Polsce używamy tylko ciemnobrązowych. Tak zdecydowali piwosze !

W czym pić piwo?
Prawdziwego blasku piwo nabiera po nalaniu do szklanego naczynia - szklanki, kufla bądź kielicha. Wówczas światło wydobywa pełen bursztynowy kolor piwa, a na ściankach naczynia powstają słoneczne rozbłyski. Jeszcze tylko biała grzywa z piany i pełna rozkosz gotowa.

Jak nalewać piwo?
Na pewno do czystej szklanki lub kufla, wypłukanych zimną wodą. Wtedy bąbelki piany nie przyklejają się do ścianek naczynia, a piwo ma idealny, bursztynowy kolor. Piwo beczkowe nalewa się na raz, czyli za jednym pociągnięciem kurka. Z butelki lub puszki nalewamy na dwa razy. Najpierw 2/3 po ściance naczynia, a następnie 1/3 z pewnej wysokości, tak by powstała piękna grzywa z piany. Najlepiej gdy piany jest na dwa palce, wtedy piwo ma iście królewski wygląd.

Czy piwo ma wartości odżywcze?
Piwo zawiera około 40 związków mineralnych które dostarczają nam energii. Także zawartość witamin w piwie jest całkiem spora. 1 litr tego napoju dostarcza około 200 mg różnych witamin takich jak B6 ( 35% dziennego zapotrzebowania), B2 (20%) , Niacyna (65 %) a także witaminy A,D,E i H. Podobnie ma się rzecz z zawartością związków mineralnych w piwie. 1 litr piwa w dużym stopniu pokrywa zapotrzebowanie na : Magnez ( 50%), Fosfor (40%), i Potas (20%).

Czy od piwa się tyje?
Zawarte w chmielu substancje wpływają na pobudzenie apetytu. Właśnie dlatego istnieje powszechne przekonanie o bardzo wysokiej kaloryczności piwa. Przyczynił się też do tego wizerunek "prawdziwego" piwosza z tzw. piwnym brzuszkiem. Jednak gdybyśmy przeanalizowali jego dietę znaleźlibyśmy w niej wiele rzeczy przy których piwo okazałoby się niewinnym dodatkiem. Piwo samo w sobie nie wpływa na wagę ciała. Wartość kaloryczna jasnego piwa dolnej fermentacji (np. Lech Pils) wynosi około 430 kcal/litr i jest znacznie niższa od wartości kalorycznej mleka, soków owocowych czy napojów słodzonych.

Pobrane z: Kompania piwowarska

> Wróć <

Historia piwa


Trudno dokładnie ustalić, kto pierwszy wymyślił warzenie PIWA. Podobno już w Biblii, w Kodeksie Hammurabiego, w pismach króla Nabuchodonozora, w świętej księdze chińskiej Shu-king, w starochinduskiej księdze mędrców Zend-Awesty i w wielu innych pismach spisanych czy to na papirusie, czy też na glinianych tabliczkach wspominano o złocistym, pieniącym się napoju czyli o piwie. Przejdźmy do faktów. Wykopaliska z Curanu potwierdzają hipotezę, że już w erze neolitu Sumerowie umieli wytwarzać piwo. Z dokumentów wynika, że już ok.6000 lat temu Sumeryjczycy warzyli piwo. Tabliczki znalezione w pobliżu miasta Lagasz, pochodzące ze świątyni bogini Bau, wskazują, że warzono tam piwo i wypiekano chleb, co wbrew pozorom idzie w parze. Podano na nich, że w warzelni zatrudniano: 27 piwowarów, 6 pomocników, 21 piekarzy, którym pomagało 27 pomocników. Wytwarzaniem "sikaru" (ówczesne piwo) zajmowały się tylko kobiety. Zawodowi piwowarzy zajmowali się tylko nadzorem. Warzenie piwa było zajęciem bardzo intratnym, z którym wiązało się wiele przywilejów: zwolnienie od służby wojskowej, przywilej ciągnięcia świętego powozu Boga Anu. Ówczesne browary budowano głównie przy świątyniach. Żołnierze wracający po zwycięskich bitwach, szli nieraz, jak głosi napis na jednej z tabliczek glinianych: "zataczając się i krzycząc, a nogi ich Bóg spętał".

We wspomnianym wcześniej kodeksie Hammurabiego czytamy, że dla wszystkich, którzy będą fałszować piwo lub nie będą przestrzegać reguł jego sprzedaży z zamiarem oszukania kupującego przewidziano karę śmierci przez utopienie. Piwowarzy babilońscy wprowadzili kilka ulepszeń w procesie wytwarzania piwa: to oni jako pierwsi użyli chmielu w procesie produkcji piwa, instalowali także w warzelniach piece paleniskowe. W tym okresie liczba gatunków piwa wzrosła już do około 50. Produkowano piwa zarówno ze skiełkowanego jęczmienia "sikaru" jak i ze słodu pszenicznego "kurunnu". Ulubionym piwem bogatszych sfer było piwo "shekar" o podwyższonej zawartości alkoholu. Badania archeologiczne wykazały, że Egipcjanie znali piwo już 2600 lat p.n.e. Egipscy faraonowie używali piwa jako lekarstwa, składali je także jako ofiarę bogom.

Tak na marginesie, to w ówczesnym Egipcie działały 63 browary, liczna była także sieć "pub-ów" gdzie można było zapomnieć o tym, że jutro znowu trzeba stawiać kamienne bloki dla tyrana faraona. Jedno jest pewne, spożycie piwa nie miało negatywnego, a być może nawet zbawienny wpływ na ich przedsięwzięcia architektoniczne. Piramidy stoją do dziś! Sposoby warzenia piwa ciągle udoskonalano. W miejsce glinianych kadzi i kotłów do warzenia piwa zastosowano naczynia miedziane.

Odkrycie w latach 70 naszego wieku całego browaru egipskiego z tamtej epoki pozwoliło stwierdzić wysoką technikę piwowarską co było niewątpliwą przyczyną wielkiej popularności piw egipskich. Wytwarzano wtedy 14 gatunków piwa, najpopularniejszym było "zythum" (jęczmienne z dodatkim soku daktylowego), piwem męskim było "dizythum" (dubeltowe) o zawartości alkoholu 10-15%.

Starożytni Grecy nazywali piwo "jęczmiennym winem". Kiedy armia perska wylądowała u wybrzeży Hellady, wiele amfor wypełnionych piwem wpadło w ręce żołnierzy Kserksesa. Tak to kolejny naród poznał smak boskiego napoju. Wśród starożytnych jedynie Rzymianie nie darzyli piwa szacunkiem. Tacyt posunął się nawet do stwierdzenia, że piwo jest złym winem, które powoduje tylko bójki wśród narodu rzymskiego.

W okresie średniowiecza warzeniem piwa zajmowali się głównie mnisi klasztorni, a surowiec do produkcji piwa pochodził z danin i darów. Około początku naszej ery piwo przeżyło kryzys, zostało wyparte przez wino. Ostatnimi kulturami piwoszy byli Skandynawowie, Germanie, Słowianie i Celtowie. Ci ostatni wnieśli szczególny wkład w technikę słodowania piwa. Od V wieku chrześcijanie zmądrzeli i zakonnicy osiedlający się w Europie kontynuowali tradycje warzenia piwa. W zachodniej Europie chmiel używano dopiero pod koniec VIII wieku, a jego powszechne stosowanie datuje się na XII wiek. Według ówczesnego prawa każdy mógł warzyć piwo na własny użytek, ale nie miał prawa go sprzedawać. Prawo to nadawał król.

W pierwszej połowie XII wieku piwowarzy zaczynają się gromadzić w cechy piwowarskie tzw. gildie. Pierwsi wystąpili o zalegalizowanie ich cechu Francuzi, na ich prośbę król Ludwik IX w 1258 roku zatwierdził regulamin zawodu piwowara. Znaleziska archelogiczne świadczą, że na obszarze odpowiadającym dzisiejszej Polsce piwo było wytwarzane od zarania dziejów. Słowiańskie piwo było lekkie, musujące, zielonkawe. "Napój z pszennej jagody" wyrabiano początkowo z pszenicy miałko zmielonej lub stłuszczowanej (jęczmień jako jeden z głównych surowców do produkcji piwa zaczęto stosować na szeroką skalę dopiero w XVIII wieku). Gall Anonim opisując postrzyżyny Siemowita zauważa: "...Goście Piasta obficie zapijali jedzenie beczułką dobrze sfermentowanego piwa, którego ciągle ubywało", a Jan Długosz pisząc o naszych obyczajach wspomina: "wino tu rzadko używane. Ma jednak naród polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Ale nie ma nadeń lepszego dla pokrzepienia ciała. Jest nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców". W Polsce pierwszy zapis określający prawa odnoszące się do produkcji i sprzedaży piwa pochodzi z 1272 roku. Na większą skalę warzono je w klasztorach cystersów, pó?niej w XIII i XIV wieku przywileje królewskie nadawały to prawo miastom. W wieku XVI było na naszych ziemiach już 86 browarów. Działały także specjalne urzędy nadzorcze, które kontrolowaly jakość i sposób wyrobu piwa. Fałszowanie trunków tzw. podpiwkiem karane było bardzo surowo do utraty głowy włącznie.
W owym czasie najbardziej poszukiwane piwa to: grodzkie, końskowolskie, wareckie, przemyskie i krakowskie. W roku 1516 zostało ogłoszone przez księcia bawarskiego Wilhelma IV, "Reinheitsgebot" czyli prawo czystości składu piwa, które nakładało na producentów obowiązek używania tylko trzech składników: jęczmienia, wody i chmielu. Prawo to obowiązuje do dnia dzisiejszego. średniowieczna technika warzenia piwa pozostała niezmieniona do początków XIX wieku. Później chemik Ludwik Pasteur udoskonalił proces fermentacji alkoholowej. Od 1840 roku do czołówki producentów piwa należały Austria, Czechy i Niemcy, stworzyli oni nowe gatunki piwa, które wkrótce podbiły cały świat. Czescy piwowarzy przeprowadzili w Pilźnie proces fermentacji dolnej w temperaturze 7 - 12 stopni, co pozwoliło uzyskać złocisty napój z gęstą pianką.

Pobrane z: www.pivo.prv.pl

> Wróć <

Słowniczek

Ale - określenie odnosz±ce się do piwa brytyjskiego produkowanego przy pomocy drożdży fermentacji górnej, co zazwyczaj daje mu wyraźny owocowy smak.

All barley - produkowane najczęściej ze słodu jęczmiennego, dodatku innych zbóż lub cukrów.

All malt - produkowane tylko ze słodów zbożowych bez udziału kukurydzy, ryżu lub cukrów.

Altbier - niemieckie określenie piwa górnej fermentacji, klasyczne odmiany tego piwa o miedzianej barwie, zacieranego wył±cznie ze słodu jęczmiennego z użyciem jednokomórkowych kultur drożdży i leżakuj±ceg o w niskich temperaturach.

Beer - Amerykanie uzywają słowa beer tylko w odniesieniu do piw typu lager. Anglicy nazywają tak piwo typu ale. W obu przypadkach nie jest to poprawne użycie terminu. Znaczenie słowa "beer" obejmuje zarówno odmianę lager jak i "ale", porter", "stout" i wszystkie niemieckie i belgijskie odmiany piwa.

Bitter - angielski termin oznaczający mocno chmielone piwo typu "ale" najczęściej beczkowe. Chociaż odmiany tego piwa różnią się znacznie między sobą, nazwa sugeruje głęboki posmak goryczki chmielowej. Podstawowe piwa typu bitter mają około 3,75 do 4% alkoholu.

Birofilia - jest to kolekcjonowanie piwnych akcesoriów: etykiet, kapsli, podstawek, szklanek, kufli, serwetek, świeczników, żetonów piwnych, butelek oraz innych gadżetów.

Bock - (po polsku: "koźlak") niemiecka nazwa mocnego piwa, jeśli na etykiecie nie jest zaznaczone inaczej, nazwa wskazuje na jęczmienne piwo fermentacji dolnej. W Niemczech "bock" posiada najczęściej więcej niż 6,25% obj. alkoholu i może być złociste, brązowe lub ciemnobrązowe. Piwa "bock" podaje się zazwyczaj jesienią oraz na przełomie zimy i wiosny

Brzeczka - wyciąg wodny ze słodu (po procesie filtracji zacieru) i chmielu zawierający składniki aromatyczne oraz ekstrakt.

Cask-conditioned - piwo beczkowe, które nie jest filtrowane ani pasteryzowane i podlega wtórnej fermentacji w piwnicy pubu. Procesy te nie mogą zachodzić, gdy piwo zostało schłodzone.

Chmiel - dwupienna roślina wieloletnia zbierana w okresie dojrzałości, kiedy listki szyszek są jeszcze zwarte i szczelnie zamknięte. Chmiel nadaje piwu specyficzny, lekko goryczkowy smak i aromat oraz pozwala uzyskać piękną i stabilną pianę.

Cream Ale - amerykańskie określenie sugerujące bardzo jasne łagodne piwo typu "ale", które mogło zostać zmieszane z piwem "lager".

Dolna fermentacja - drożdże przy tym typie fermentacji po odfermentowaniu opadają na dno fermentatora. Cały proces przebiega w niskiej temperaturze (około 5 do 10° C), która jest korzystna dla przekształcenia się cukrów a alkohol oraz dla stabilizacji piwa i wytworzenia się bukietu zapachowego właściwego dla rodzaju i gatunku danego piwa.

Doppelbock - (koźlak dubeltowy) podwójny "bock", niemiecki bardzo mocne piwo odmiany fermentacji dolnej, brązowe lub ciemnobrązowe. Około 7,5% obj. Lub mocniejsze. Jest to sezonowa specjalność południowa, warzona w marcu lub kwietniu.

Draft beer in a can - piwo w puszcze z dodatkiem azotu, który wzmaga pienistość trunku.

Drożdże piwowarskie - drobnoustroje rozmnażające się przez pączkowanie. W piwowarstwie stosuje się dwa rodzaje drożdży: dolnej i górnej fermentacji.

Dry beer - ma przeciętną zawartość alkoholu i kalorii, znane jest z tego że jego smak jest słaby i nie pozostawia żadnego posmaku.

Eisbock - ekstra mocne piwo typu "bock" którego moc wzrosła dzięki procesowi mrożenia. Ponieważ woda zamarza szybciej niż alkohol, usunięcie lodu powoduje wzrost zawartości alkoholu.

Ekstrakt - wszystko to co możemy znaleźć w piwie oprócz wody.

Faro - odmiana brukselska piwa dosłodzonego syropem.

Fermentacja - proces prowadzony jest w kadziach otwartych lub zamkniętych, w warunkach zapewniających całkowitą czystość mikrobiologiczną, proces ten prowadzi do zamiany cukrów prostych w alkohol. Sposób fermentacji zależy od typu i asortymentu piwa, po fermentacji piwo przekazuje się do leżakowania.

Festbier - różne piwa niemieckie produkowane z myślą o świętach ludowych. Odmiany te różnią się między sobą, ale ich moc przekracza przeciętną, często około 5,5 do 6% objętości.

Hell - po niemiecku jasny, termin określa popularne piwa o złocistym kolorze.

Gobleta - rodzaj szklanki używanej do picia piwa

Górna fermentacja - drożdże w fazie burzliwej fermentacji są utrzymywane w górnej warstwie brzeczki, znajduje zastosowanie głownie przy produkcji piwa ze słodu pszennego.

Ice-beer - piwa, które na pewnym etapie fermentacji lub leżakowania zostały zamrożone i później przywrócone do stanu ciekłego.

Kallebier - niemieckie określenie wskazujące na niefiltrowany "lager", przeważnie z dużą zawartością chmielu i słabo nasycony dwutlenkiem węgla.

Kadź - specjalny pojemnik o dużej objętości, który napełnia się napowietrzoną brzeczką przeznaczoną do fermentacji.

Keg - metalowy pojemnik na piwo, zastępujący dawną drewnianą beczkę.

Kriek - piwo czereśniowe.

Kruidenbier - holenderskie określenie piwa z przyprawami.

Lager - każde piwo dolnej fermentacji, na Wyspach Brytyjskich piwa typu "lager" są zwykle złociste, na "kontynencie" bywają również ciemne. W krajach niemieckojęzycznych oraz Belgii i Holandii, termin może oznaczać zwykłe piwo najczęściej podawane w danej piwiarni.

Leżakowanie - proces w czasie którego piwo klaruje się, co powodowane jest osadzaniem się na dnie tanku drożdży, po zakończeniu procesu piwo jest odfiltrowywane.

Light Ale - angielski termin opisujący butelkowy odpowiednik typowego piwa "bitter". W Szkocji określenie "light" wskazuje na piwo beczkowe o najniższej zawartości ekstraktu (zwykle o ciemnym kolorze).

Light Beer - amerykańska odmiana niskokalorycznego piwa, lekkiego w smaku, przypominającego "pilsner". Niskokaloryczne i niskoprocentowe. W niektórych krajach nazwa "light" oznacza niższą zawartość alkoholu, niż w przeciętnym piwie.

Mailbock - piwo typu "bock" bardzo wysokiej jakości. Przeważnie jasne. Spożywane jest w Anglii pod koniec kwietnia lub na początku maja na cześć wiosny.

Malt Liquor - piwa o małej zawartości słodu i chmielu. Są zazwyczaj najmocniejszymi piwami wytwarzanymi przez amerykańskich browarników.

Mild - angielskie określenie wskazujące lekko tylko chmielone piwo typu "ale". Niektóre piwa typu "mild" mają miedziany kolor, lecz większość jest ciemnobrązowa. Piwa te zostały stworzone do picia w dużych ilościach przez robotników fizycznych. Mają około 3% obj. I stosunkowo dużą zawartość ekstraktu.

Oscura - czyli "ciemne", hiszpańskie słowo występujące na niektórych meksykańskich etykietach.

Pale Ale - oznacza piwo koloru jasnego brązu lub miedzi w przeciwieństwie do ciemnobrązowego "ale".

Pasteryzacja - to sposób zabezpieczania piwa przed zbyt szybkim psuciem się, polega na ogrzewaniu produktu do temperatury, w której następuje zniszczenie drobnoustrojów.

Pilsener - Pilsner - Pils - ogólnie określa się tak wszelkie złociste, wytrawne odmiany piw fermentacji dolnej o przeciętnej mocy. Klasyczne piwo "pilsener" charakteryzuje się kwiatowym aromatem i wytrawnym posmakiem.

Pokal - typ szklanki używanej przez piwoszy.

Porter - ciemne i gorzkie piwo angielskie. Po raz pierwszy otrzymano je w Londynie na początku XVIII w. nazwa pochodzi od słowa porters "tragarze", wśród których piwo zdobyło początkowo największą popularność.

Pub - Lokal w którym pije się piwo (w Krakowie określa się tak każdy lokal położony poniżej poziomu Rynku Głównego).

Reinheitsgebot - Niemieckie prawo czystości piwa. Zgodnie z nim piwo wolno produkować wyłącznie z czterech składników: chmielu, słodu, drożdży i wody. Piwa niemieckie z tego powodu to gatunkowa klasyka z powodu klarowności w odniesieniu do jego składu. między innymi dlatego cieszą się tak dobrą renomą na całym świecie. 

Saison - sezonowe, letnie piwo warzone w Belgii. Bardzo odświeżające, lekko kwaśne piwo górnej fermentacji. Czasami z dodatkiem kwiatów chmielu przed dojrzewaniem i często dojrzewające w butelkach.

Słód - to skiełkowane i następnie wysuszone ziarno jęczmienia lub pszenicy. Znanych jest około 20 różnych typów słodu różniących się smakiem, wyglądem zewnętrznym i składem chemicznym.

Słód barwiący - jest brązowy lub ciemnobrązowy. Ma silny zapach podobny do zapachu kawy zbożowej, jest stosowany w produkcji piwa ciemnego.

Słód karmelowy - może być bardzo jasny i ciemny; słód karmelowy jasny ma barwę żółtą do jasnobrązowej, natomiast ciemny - jednolicie brązową. Dzięki dużej zawartości cukrów skarmelizowanych słód nadaje piwu specyficzny smak.

Słód pilzneński - jest to słód jasny i stosowany wyłącznie do produkcji piwa jasnego. Ma on lekko aromatyczny zapach i słodkawy przyjemny posmak.

Stout - piwo o ciemnej barwie oraz słodkawym smaku.

Tank - ogromny pojemnik w którym zachodzi proces leżakowania piwa.

Weissebier - niemieckie określenie "białego" piwa, oznaczające jasne piwo pszeniczne.

Pobrane z: piwo.ganinet.com

> Wróć <

Rekordy Guinnessa

Dwóch kawalarzy ze stanów Zjednoczonych przyczepiło do wozu pary nowożeńców łańcuch z puszek po piwie o długości 500 metrów. Jak dotąd jest to najdłuższy "bagaż" jaki ciągnęła za sobą młoda para..

Grupa piwoszy z Norymbergii postanowiła udowodnić że z jednego kufla może pić 100 osób. Aby było to możliwe skonstruowano specjalny system rurek o różnej długości, tak aby pijący nie przeszkadzali sobie.

Aby znaleźć się w księdze rekordów ludzie wpadają na różne pomysły. na jeden z dziwniejszych wpadł pewien belg. Postanowił on bowiem umieścić swój palec wskazujący w butelce i trzymać go tak przez 2 miesiące. Wytrzymał niestety tylko 2 tygodnie, ale i tak jak dotąd jest rekordzistą...

Wielbiciele piwa w różny sposób wyrażają swoje uczucia. Jeden z Francuzów napisał 100 tysięcy razy słowo piwo, a zajęło mu to półtora roku. Ciekawe co zrobi gdy zakocha się naprawdę..

Jedna z czeskich piwiarni w niezwykły sposób postanowiła ułatwić życie swoim klientom. Właściciele zainwestowali w specjalną rynienkę z bieżącą wodą, którą umieścili tuż pod kontuarem baru. A to wszystko po to, aby goście nie odrywali się od swojego ulubionego napoju i nie tracili czasu na wędrówki na stronę

Najdłuższa lada barowa ma długość 123,7 metra. Znajduje się w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposażony jest w 56 kranów z piwem

Trębacze, jak wiadomo, ćwiczą mięśnie policzków i robią to na różne sposoby.. Jeden z nich postanowił rozciąganie połączyć z ustanowieniem rekordu. Przez 6 godzin trzymał on w ustach 0.33 litra piwa.

Pobrane z: www.e-drinks.com.pl

> Wróć <

Masz jakieś ciekawostki, które by tu pasowały? Prześlij je do mnie!